Afbeeldingen

Leseenheid

In een eerste gedeelte gaan we de presentatie van afbeeldingen op de site verbeteren. Daarna zullen we het administrator gedeelte gebruiksvriendelijker maken.

Site gedeelte

Colorbox

Ik zoek naar colorbox. Een tooltje om een foto als miniatuur voor te stellen en als lightbox te laten vergroten.

Gevonden. Deze modules zijn wat bij Joomla extensies zijn.

Als ik wil inschakelen wordt ik tegengehouden door de melding dat er iets ontbreekt. Libraries. Ok. Op zoek naar libraries in deze modulepool.

Gevonden.

Ik installeer en activeer.

Nu moet ik nog de software gaan halen. De colorbox leidt mij naar deze site.

Deze inhoud moet ik unzippen en in een juiste map deponeren. Ik moet zelf nog sommige mappen aanmaken.

Vanaf nu kan ik bij de inhoudstypes, hier artikel. Het afbeeldingsveld instellen als Colorbox.

Ik kan zelf bepalen hoe groot het getoonde afbeeldingske en hoe groot de popup moet worden.

We testen het uit.De lightbox heeft ook verschillende instellingen....

Nu gaan we onze Drupal wat gebruiksvriendelijker instellen om als administrator met afbeeldingen te werken.

Admin gedeelte

Dit gedeelte is drastisch gewijzigd ten opzichte van een paar maanden geleden... De media module is zo gewijzigd dat ondergetekende er zowat een dag aan besteed heeft om de vernieuwingen en bugs!!  te bestuderen. Gebruik in geen geval meer de IMCE plupload. Het stoort zowat alles.. Op  zulke momenten benijd ik mijn neef. Hij geeft Latijn... Die gasten geven al 2000 jaar hetzelfde..

Bij het installeren van MD foto features hebben we tal van modules moeten installeren... Media was er één van. Een belangrijke tool. We bekijken ze nu eens in detail.

Als we de nieuwste versie belijken dan zien we dat er veel mogelijkheden werden gecreëerd. We zetten voorlopig enkel Media actief.

Als we nu via Inhoud=> Bestanden=>Thumbnails kijken, dan kunnen we mooi alle bestanden zien. Als je eerst de thumbnails als grijze symbolen ziet, dan moet je wachten tot de volgende cron. Alles komt goed..

Media (= bestanden) toont alle mediabestanden (jpg, gif, png,..) die in de rootmap en hun submappen voorkomen. De submappen worden echter niet als mappen getoond! De map reisfotos komt dus niet voor in het overzichtje, wel wat er in zit.

Deze Media module heeft ook een interface om vanaf nu in een inhoudstype, media te integreren. Merk op dat 'Media browser' als widget ingesteld staat.

Zo ziet de widget er uit:

Men kan in media kiezen en invoegen (vergeet niet tot onderaan te gaan om de submit knop te zien);

Tot hier toe konden we enkel één bestand tegelijk uploaden... Drupal heeft ook een mogelijkheid om meervoudige bestanden up te loaden. Installer deze modules. Ze zorgen er voor dat je met dezelfde uploadwidget, nu meervoudig kunt selecteren.

Schakel de widget in voor het inhoudstype.

Proberen maar...