Basic Page

Leseenheid

Moeilijkheidsgraad

2

De inhoud van een webpagina is natuurlijk zeer belangrijk. De CMS’sen besteden er dan ook zeer veel belang aan. WordPress, Joomla en Drupal hebben standaard een blanco blad waar je kunt inhoud toevoegen.  In Drupal heet dit blanco blad ‘basic page’. Je kunt er directe opmaak op toepassen (na installatie CKEditor)  en ook figuren invoegen (na installatie van IMCE). Je kunt het vergelijken met Word, maar dan met een automatische vertaling naar html. Alles wat je op deze basis pagina typt wordt naar html omgezet.  Drupal gaat echter veel verder… je kunt zelf een sjabloon maken om inhoud toe te voegen. Geen blanco blad meer… Als je bijvoorbeeld een immobiliën site beheert dan zal een blanco blad minder interessant zijn dan een formulier waar je prijs, oppervlakte, foto’s,… op een geordende manier kunt invoegen.  In Drupal heet zo iets een inhoudstype. ‘Basic Page’ is dus het simpelste inhoudstype van Drupal. Via inhoud kan je inhoud toevoegen. Er is nog een inhoudstype, standaard bijgeleverd: Article. Later daarover meer. We kiezen voor Basic Page:

We krijgen dit te zien:

Het is logisch dat onze pagina een naam moet krijgen. Er onder zie je de CKEditor. Hiermee kan je de inhoud opmaken of verfijnen. Als je met de muis een knop aanwijst, dan zal je zien waarvoor ze dienen. Broncode zal de html code tonen, iets waar je nog geen aandacht moet aan besteden. Er zijn ook knoppen om e plakken vanuit Word, spellingscontrole, … Waar zit de knop om het blad te maximaliseren? Citaten hebben een eigen opmaak. Hyperlinks kan je ook invoegen met het oneindig teken (liggende 8). Een interne link is ook mogelijk.  Probeer ze eens uit.

Als je nu het resultaat wilt zien op je site dan moet je eerst opslaan natuurlijk. We maken wel een menulink aan. Zo kunnen we makkelijk onze probeersels zien... Laat alle andere instellingen maar staan zoals ze staan. Later komen we daarop terug. Je ziet ook URL alias. Hier kan je in plaats van de steriele namen die Drupal aan een pagina geeft (node1, node2,...), zelf een alternatief schrijven. We zullen echter gebruik maken van Pathauto die dat automatisch doet..

Het resultaat:

 

Als je wilt foto’s toevoegen, dan doe je dit zo:

 

Aangezien de afbeelding nog niet op de server staat, zetten we hem er eerst op:

We selecteren de bewuste afbeelding en voegen hem in:

In ons ontwerp wordt hij zichtbaar:

Als je nu opslaat en je kijkt naar je site dan zal je hem niet zien! Inderdaad we werken voorlopig nog met een gefilterde html versie waar er geen plaats is voor afbeeldingen op de site.

Drupal is zo ingesteld at er ook, andere mensen kunnen meewerken aan je site. Je kunt die dan beperkingne opleggen wat ze al of nie tmogen doen. Figuren op je site zetten staat standaard af. We wijzigen de html instelling naar full.

En als je nu kijkt zal de figuur wel zichtbaar zijn. De CKeditor heeft ook een aantal nieuwe knoppen:

 Deze knop zorgt voor het invoeren van een iframe. Dit is eigenlijk een nieuw venster op je pagina waarmee je van bvb  een andere site informatie kunt tonen. Je ziet dat je een URL moet invoeren bij de instellingen. Niet populair bij Drupallers. Je bent eigenlijk geen baas meer over de inhoud van je site..

 Met deze knop kan je een teaser break invoeren.  Je ziet enkel een rode indicatie in het ontwerp. Wat is een teaser? Het is een manier van voorstellen waarmee je niet de volledige inhoud van je pagina toont. Dit heeft als voordeel dat je makkelijk een overzicht kunt geven (omdat het minder plaats inneemt) waarbij de bezoeker dan klikt op de inhoud die hij/zij interesseert. Dan pas wordt de volledige inhoud getoond. Een blog is daar een voorbeeld van. Je ziet de laatste inzendingen met slechts een beperkt aantal tekens. Staat er iets tussen waar je meer wilt over weten, dan klik je op voor de volledige inhoud.

Drupal werkt graag met teasers. Deze knop in de CKEditor is eigenlijk de minst gebruikte omdat Drupal in zijn structuur al een onderscheid maakt tussen teaser en volledige inhoud. Laat ons eens kijken…

Kies weergave. Je ziet dat de teaser standaard de eerste 600 tekens van de inhoud weergeeft. Je kunt dit ook nog instellen en wijzigen.

Drupal heeft ook nog een nadere manier… Stel dat je in je teaser een volledig andere tekst wilt dan in de full versie. Klik in je ontwerp op Samenvatting bewerken.

Een voorbeeldje…

Wanneer toont je site de teaser en wanneer de full versie? Overzichtspagina’s zoals de home page en taxonomie pagina’s (later meer daarover) tonen de teaser. Laat ons onze pagina eens promoveren tot de home page.

Onze eerste teaser..

Je ziet dat je met de instellingen in het inhoudstype en deze mogelijkheid voor het invoeren van een aparte tekst, de knop om een teaser break in te voeren niet hoeft te gebruiken.

Je bent nu in staat om inhoud toe te voegen aan je site met het inhoudstype ‘basic page’. Je bent ook in staat om een teaser en foto’s in te voegen.