Beheeromgeving

Leseenheid

Moeilijkheidsgraad

3

Na inloggen krijgt men de beheeromgeving te zien. Deze bestaat uit drie delen. Bovenaan de werkelijke beheeromgeving. Daaronder de snelkoppelingen die je toelaten om sneller naar je doel te gaan, instelbaar naar je eigen wensen. Tenslotte het tandwieltje horend bij een item. Dit tandwieltje stelt je in staat om het desbetreffende onderdeel onmiddellijk aan te passen.

 

We overlopen nu van links naar echts de beheeromgeving. Het Dashboard is een hulpmiddel voor de beheerder. Je kunt er bvb instellen wie er on line is.

Het tabblad Inhoud geeft een overzicht van de reeds gemaakte artikels en ook om nieuwe inhoud toe te voegen. Merk op dat je hier kunt kiezen tussen 2 types. Een basispagina of een artikelpagina. Bij Drupal kan je namelijk een type pagina op voorhand definëren. Denk bvb aan een 'smoelenboek' waar iedereen met een foto en enkele gegevens wordt in gepresenteerd, een blog, een overzicht, een fotogallerij,... Standaard zitten onderstaande types er reeds in.

Bij structuur vinden we een schat aan instellingen. Blokken (Joomla = modules), Inhoudstypen (reeds hierboven besproken), menu's en taxonomie. Dit laatste vergt enige uitleg. Je kunt hier trefwoorden( labels) koppelen aan een artikel. Daarna kan je voor elk trefwoord een overzichtspagina oproepen. Het voordeel hier van is dat je niet zoals in Joomla gebonden bent tot één categorie. Een artikel over de brandweer van Lokeren kan je bvb laten verschijnen in een overzicht van Lokeren en van de brandweerkorpsen van de streek.

Bij uiterlijk vinden we de thema's (Joomla = templates) en hun instellingen.

 

Het tabblad Personen geeft de gebruikers en hun rechten weer.

Modules zijn ofwel mee geïnstalleerd en moeten enkel geactiveerd worden, ofwel kan je ze nu nog installeren. Het zijn uitbreidingen.

Rapportages zijn een hulpmiddel om problemen te detecteren, welke trefwoorden de bezoekers gebruiken, wie er wanneer heeft ingelogd,...

Tenslotte is er nog het tabblad Help. Dit spreekt voor zich en heeft geen uitleg nodig.

De talrijke mogelijkheden kunnen op een mooie manier worden voorgesteld door de beheerdersmenu uitvouwbaar voor te stellen.

We downloaden daarvoor het 'administration menu'.

kopieer de link (niet het bestand) en plak deze link bij de nieuwe module.

Ga dan naar 'enable newly added modules'.

activeer deze administratie tools.

Je zult zien dat de vorige er ook nog staan. Vink dus deze uit.

Nu krijg je een mooie uitvouwbare beheerdersmenu.

Het spreekt voor zich dat dit slechts een eerste verkenning was van wat het gebruikersbeheer van Drupal inhoudt. De verdere thema's zullen dit nu uitdiepen.