Drupal Xampp installatie

Leseenheid

Moeilijkheidsgraad

4

Om een website te maken moet je een hosting hebben met bijhorende domeinnaam ofwel werk je volledig lokaal en speel je zelf voor servertje met een programma dat Xampp noemt.

Een hostingsbedrijf geeft je alle informatie qua paswoorden en gebruiksnamen voor wat de toegang betreft voor de site, FTP, database, mail,… 
Heb je een hosting die geen pre-installatie heeft, dan moet je alle drupal mappen via FTP uploaden en voor de installatie naar de homepage gaan.
Heb je helemaal geen hosting dan kan je via onderstaande werkwijze lokaal werken, zonder internet zelfs. Je heb natuurlijk nog internet nodig om alle aanvullingen te installeren..

Ik resumeer.

1) hosting zoals bvb. bij Versio hebben Drupal vooraf geïnstalleerd, je activeert het gewoon en daarna ga je naar de homepage voor de verdere installatie. De updates naar recente versies gebeuren via de server.

2) bij hosting zoals bvb. one.com moet je via FTP alle mappen uploaden (naar de rootmap =hoofdmap) en daarna ook naar de homepage gaan. Updates moet je zelf met FTP doen.

3) zonder hosting moet je Xampp installeren. Dit is het moeilijkst en daarom volgt hieronder een uitgebreide beschrijving.

Xampp zorgt voor een lokale server en database op je computer. Ideaal als testomgeving maar gebonden aan de computer. Vandaar dat we de Xampp portable gaan gebruiken. Op een USB stick kan je Drupal overal meenemen. Enig nadeel is dat het soms wat traag is. Installatie van Xampp portable. Deze versie zorgt er voor dat je USB stick een relatieve adressering krijgt. Bij de ene computer zou het bvb het F station kunnen zijn, bij een andere het G station. Deze versie houdt daar rekening mee. Ze moet op de root map van je stick worden geïnstalleerd.
 

Neem de meest recente versie... Na installatie krijg je dit op je USB stick te zien.

 

Bekijk ook  eens de instellingen in het  readme bestand. Onthou de instellingen voor de MySQL database.

Via het control panel zet je de Apache server en de mySQL database actief.

 

Telkens als je stopt met je drupal test site, moet je deze server en database stoppen! Sluit trouwens ook de Xampp volledig via de taakbalk, want hij blijft nog in contact met je USB stick. Dan pas kan je 'veilig hardware verwijderen'. Test ook al eens de beginpagina door localhost in je browser in te typen. Pas ook de php.ini aan al volgt:

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
; Resource Limits ;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

; Maximum execution time of each script, in seconds
; http://php.net/max-execution-time
; Note: This directive is hardcoded to 0 for the CLI SAPI
;geplaatst door dirk op 14-5-13
max_execution_time = 240

de execution time staat normaal op 30, wat te weinig is (heb ik ondervonden)...

 
De database kan je via localhost/phphmyadmin bereiken. Klik op databanken en maak een nieuwe database aan met naam 'drupal'.

 

Als je met Xampp werkt en je zou de map 'xampp-portable' willen wijzigen qua naam naar bvb Drupal of zo iets... of je zou ook kunnen een backup maken van de map en die herbenoemen. Dat kan allemaal, maar al je verwijzingen moet je aanpassen. Hier heb ik een kopie gemaakt en deze kopie noem ik bvb cursus_Drupal2.

Bij het Xampp controlepaneel van deze nieuwe map, ga ik naar de configuratie bestanden.

De verwijzingen vervang ik in alle betrokken bestanden. Ook bij de mySQl config heb je een bestand dat je moet aanpassen. Hier een voorbeeld van het php.inin bestand. Als je dus vijf minuten tijd besteed kan je telkens een kopie maken. Eén van de voordelen van xampp..

Nu kunnen we beginnen aan de installatie van Drupal zelf. We kiezen de meest recente stabiele versie vanop de Drupal site. Windows gebruikers kiezen het zip bestand en pakken het uit na downloaden.

 

Alle uitgepakte bestanden moeten nu in de map htdocs. Open die en plak.

  
 
Bij een echte hosting moeten de drupal bestanden in de root komen. Vervang de index.php pagina. Men zal dit vragen. Vanaf  nu neemt Drupal over…
Ga nu naar je localhost ( bij echte hosting naar je domeinnaam) en voer nu de installatie uit..
 
Kies standaard.

 

We willen nu al de installatie in het Nederlands. We komen op een translation server uit.

 

We kiezen Nederlands. Ik had bijna Dzongkha geklikt… Ben eigenlijk benieuwd wat dit zou geven.


 We downloaden het bestand, passend bij onze Drupal versie.


Dit bestand moet nu in de juiste map komen. Let op de structuur  van de mappen.

 
 
Reload nu de pagina en zie… een taalkeuze verschijnt.


 
Kies Nederlands

 

Vul nu de database gegevens in. Geef de naam in van de database die je daarnet gemaakt hebt. Via de phphmyadmin kan je dit trouwens ook zien.


De installatie gaat nu verder.

Kies nu nog een passende naam voor de site en vul desnoods de andere gegevens in.

En verder...

 
Ga nu inderdaad naar je site…

 

Content dat we zijn.  Merk op dat je ingelogd bent. Er is een administrator structuur bovenaan zichtbaar. In tegenstelling tot Joomla heeft Drupal geen afzonderlijke backend. Uitloggen geeft je site zoals een bezoeker deze ziet:

 
Dit maakt de installatie compleet. We hebben Drupal geïnstalleerd op onze USB stick met Xampp portable. Een installatie op een externe server is gelijkaardig. Soms moeten er kleine aanpassingen gebeuren. Bij one.com bijvoorbeeld moet er een htaccess bestand aangepast worden. Zulke speciefieke zaken zijn via de fora en internet te vinden. Laat je daardoor niet afschrikken. Eenmaal dat deze kleine ingrepen uitgevoerd zijn, kan je aan de slag.

Wil je na de installatie de taal instellen vergeet dan niet om bij modules 'locale' aan te vinken. Via Taalbeheer kan je de taal instellen en daarna nog importeren.