Inhoudstypes

Leseenheid

Nodig

Moeilijkheidsgraad

3

In dit thema gaan we werken met verschillende types inhoud. Eerst verkennen we de types die voorradig zijn, tenslotte maken we zelf een nieuw type aan. Dit is Drupal op zijn best. Het bepalen wat er op een pagina voorkomt kan niet in Joomla. In vorige Drupal versies bestond de CCK (Content Construction Kit). Deze zit nu standaard in de Drupal 7. Als je bijvoorbeeld een vergelijking wil maken van auto's van een bepaalde prijsklasse, dan zal daar de naam, foto, cilinderinhoud, prijs, afwerking, opties,... in voorkomen. In Drupal leg je deze velden vast zodanig dat elke pagina van dit type op dezelfde manier wordt ingevuld. Je bepaalt ook wat er in de teaser voorkomt en wat niet. Je legt de maximale en minimale grootte van de afbeeldingen vast, enz..

We bekijken nog eens de 2 types die we tot hiertoe vonden. Weet je nog de verschillen? Er zijn nog inhoudstypes meegeleverd. Poll, Blog en Forum zitten standaard in de Drupal installatie. Je moet ze enkel aanvinken. We komen er op terug in de les 'Interactief'

Laat ons nu eens zelf een inhoudstype maken. We zouden graag ons personeel online voorstellen volgens een indentiek patroon. We maken een nieuw inhoudstype aan. Zet het in het navigatiemenu, zonder mogelijkheid om te reageren.

Kijk het staat er reeds bij:

Nu gaan we de velden instellen. Een afbeelding is gewenst natuurlijk.

Eenmaal opgeslagen komen er allerlei opties te voorschijn.

Je bepaalt de types en grootte van de afbeeldingen:

We gaan ook het geboortejaar tonen. Enkel om didactische redenen gebruiken we hiervoor een keuzelijst

We maken een (vereenvoudigde) lijst aan:

Maak ook een tekstveld aan met e-mailgegevens. Ga nu de inhoud toevoegen door jezelf te presenteren... ijdelheid, o ijdelheid

Het resultaat. Wil je een veld met bvb de loopbaan van deze kerel, dan moet je weer bij het inhoustype dit instellen. Het voordeel van dit type is dat als er straks verschillende mensen meewerken aan dit personeelsbestand, dat ze allemaal dezelfde structuur zullen gebruiken. Je ziet nu ook dat er een link werd aangemaakt per personeelslid. Dit is niet professioneel. Je wilt toch een overzicht van alle werknemers. Zo'n overzicht is het volgende thema in deze cursus.

Tenslotte komen we nog eens terug op onze inhoud. Deze bevat nu naast de artikels ook de enquête, blog-items, personeelsleden.

Weet dat je deze inhoud kunt aanvinken en gezamentlijke acties uitvoeren. Handig als je bvb wat blogitems wil verwijderen..

De inhoudstypes hebben voor ons nu geen geheimen meer. We zijn in staat om bestaande types aan te passen en desnoods nieuwe te maken... Klaar voor een oefening...

Als oefening (hier wordt de werkwijze niet getoond in de cursus. Het is de bedoeling dat de cursisten zelf deze oefening maken...) gaan we een immobiliënkantoor nabootsen. Haal wat foto's van het net om 2 woningen mee te kunnen beschrijven. Als je op het overzicht klikt krijg je de 2 woningen te zien. Let op de velden die hier worden voor gebruikt... Dit overzicht zal later met de module 'Views' opgemaakt worden en kunnen de huizen naast elkaar worden gepresenteerd. Hier zijn we tevreden dat ze nog onder elkaar komen...

Na klikken op één van de foto's of links krijg je het volledige artikel te zien. De intro_foto wordt nu groter en er zijn meerder velden te zien. Ook zijn er detailfoto's zichtbaar. Let op de details van € en m²... Alle afbeeldingen zijn gelijk van formaat. Ook de intro_foto.

Op het einde van de fotoreeks komen er nog 3 velden:

bij het type wordt gelinked naar de tag fermette.

Tenslotte wordt alles in de navigatiemenu gelinked: