Instellingen en rapportages

Leseenheid

Moeilijkheidsgraad

2

Dit laatste thema geeft een overzicht van wat er bij 'Instellingen' en 'Rapportages' te zien is. Omdat we nu Drupal al een beetje onder de knie hebben, zijn we in staat om te begrijpen waar deze items over gaan. We overlopen ze systematisch. Eerst per blok, daarna de items van dit blok.

Instellingen

Personen

geeft de persoonsgebonden items weer.

Accountinstellingen

Captcha omdat het met het inloggen te maken heeft

Personen blokkeren kan ook.

Inhoud samenstellen

Bij de CKEditor kan je hier het verschil tussen Filtered en Full HTML zien. Belangrijk is dat er standaard bij Filtered, geen afbeeldingen getoond worden.

Je kunt ook de knoppen in je CKEditor zelf bepalen.

Bij de CKEditor link kan je aanvinken wat je als linkmogelijkheden te zien krijgt.

Je kunt zelfs bij tekstopmaak een eigen profiel aanmaken om bvb publiek te laten inhoud inputten. Om veiligheidsredenen kan je hier zeer strikt bepalen welke html tags er mogen gebruikt worden.

Hier zie je welke HTML tags er toegelaten worden in 'filtered' modus. Merk op dat <img> er niet bijstaat.

Media

alles wat te maken heeft met bestanden en uploaden.

Standaardmap kiezen

Gebruiksvriendelijke URL maken het zoekmachines makkelijker.

Regionale instellingen en taal

 

 

 

Hier kan je zien hoeveel er werkelijk vertaald werd.

Je kunt ook zelf de handen uit de mouwen steken. Hier volgt een lijst met de vertaalde woorden. Niet vertaalde worden kunnen dus zelf door jou worden ingevuld.

Systeem

 

 

Bij acties kan je een voorgeprogrammeerd item uitkiezen:

 

Cron is een update systeem dat op vooraf bepaalde tijdstippen kijkt of er niets verbeterd kan worden (updates). Komt van het Linux repertorium. Cron is eigenlijk de afkorting van chronograph wat een soort uurwerk is.

 

Gebruikersinterface

Je kunt ook het snelkoppelingsbalkje instellen vanuit deze gebruikersinterface.

Hier zie je de links die er reeds staan.

Ontwikkeling

heeft te maken met draaien van je php en mysql programma's.

 

Als er fouten gemaakt worden door het systeem dan worden deze in een logboek vastgelegd. Deze zijn te zien in de Rapportages.

Hier zet je je site off line. De bezoeker krijgt het bericht dat je zelf instelt.

Webservices

De rss feeds worden hier ingesteld.

Zoeken en metadata

Deze tool is belangrijk voor het aanmelden bij zoekmachines. Test maar eens uit. Je kiest welke inhoudstypes je open stelt en hoe je de metatags genereert. Je kunt zelf op automatische piloot zetten.. Ook hier is de cron uiterst belangrijk. Nieuwe inhoud wordt pas geindexeerd na een cron. Je kunt dit zelf testen door een eenvoudige pagina aan te maken met enkele speciale woorden. Bij zoeken zal je ze niet vinden tenzij je een cron hebt uitgevoerd...

Je kunt ook sommige delen van je site (bvb inhoudstypes) uitsluiten van de zoekfunctie. Met de search configuration kan je dit instellen. Vertrouwelijke informatie of bvb paswoord beveiligde inhoud kan zo afgeschermd worden.

Zo zie je dat ik de eigenlijke lessen afscherm voor de zoekfunctie.

 

Rapportages

Alles wat bijgehouden wordt door het systeem wordt hier zichtbaar gemaakt. Naar welke zoekwoorden werd er gezocht? Welke pagina's werden er niet weergegeven? Wie heeft er zich ingelogd en wanneer? enz.. Deze onderwerpen vergen niet veel uitleg. Ik beperk mij tot enkele voorbeelden.

Toont een overzicht van de software en hun versies en de updates.

De logberichten:

Hier een interessant overzicht van de velden en waar ze ingeschakeld werden.Zo zie je dat het afbeeldingsveld enkel in het inhoudstype 'Artikel' voorkomt, maar dat wist je al,...

Updates

Ter info: Updates zijn aanpassingen binnen dezelfde distributie. Vb; Verbeteringen binnen de windows 8 versie, aanpassingen van Drupal 7,... Upgrades zijn compleet nieuwe versies. vb; Van Windows 7 naar Windows 8, Van Drupal 7 naar Drupal 8. Het eerste cijfer wijzigen komt dus neer op een upgrade, de verdere cijfers zij updates.

Bij beschikbare updates zien we bijvoorbeeld dit:

Via 'cron' kijk je of er recente updates mogelijk zijn. Als je de automatische updates van de modules uitvoert, maak dan dat je eerst een backup hebt gemaakt... Ze raden het aan en geloof me ... niet voor niets. Ik heb ook ondervonden dat updates van modules met 'third party' zoals CKEditor, ook een nieuwe inbreng van deze third party nodig hebben. Ik was alle afbeeldingen kwijt van mijn CKEditor na een update.

Upgrades zijn meestal compleet nieuwe installaties, meestal manueel. De werkwijze is net zoals bij Back-up en migrate. Je back-upt je site. Bewaar de mappen die belangrijk zijn (sites), alsook robots.txt en .htaccess, en zet de nieuwe versie op je hosting. Zie Drupal Deel 1. Opgepast met de map 'includes'. Hier komen ook soms na de instalatie wijzigingen in voor.  Ik neem hem niet mee in de upgrade.

Oefening: bewaar je site en zet hem op Xammp...