Kennismaking met Drupal

Leseenheid

Moeilijkheidsgraad

1

Drupal is een CMS net zoals Wordpress en Joomla. Een CMS (content management system) is voorraadkast met kant en klare zaken die je op een website vindt. Het uitzicht van je site (je kunt kiezen tussen honderden mogelijkheden), een slideshow, banners, fotogalerijen, nieuwsbrieven, contactformulieren, forum, kalenders, ... alles staat klaar om gebruikt te worden. Je moet enkel de 'modules' die je wenst, te installeren, in te stellen en een plaats te geven. Drupal heeft de meeste mogelijkheden van alle CMS'sen en is veruit de veiligste.

Het hoeft u dan ook niet te verwonderen dat sites zoals die van het Witte Huis, Mc Donalds, Louvre,.. (zie onder) er al jaren gebruik van maken. Kijk maar eens op http://buytaert.net/tag/drupal-sites. Het is bovendien gratis omdat het open source is. De programmacode is openbaar en iedereen die wil kan er aan meewerken. Er zijn constant duizenden vrijwilligers die het programma up to date houden. Soms maken bedrijven die iets specifiek nodig hebben gebruik van de basis, werken dan specifiek naar hun doel toe en moeten dit daarna ook weer publiek maken. Zo heeft iedereen baat bij open source. Ga eens naar www.drupal.org. en kijk eens naar de statistieken:

Op het moment van dit schrijven zijn er 26751 blokjes die je kunt toevoegen om de functionaliteit van je site uit te breiden, 1984 thema's om je site met één klik een totaal ander uitzicht te geven, 810 distributies (kant en klare pakketten) zoals voor een webshop, restaurant, ..., 33311 geregistreerde programmeurs die Drupal constant uitbouwen, 2818 stukken code werden er gepost en 5080 antwoorden werden er gegeven op vragen ivm met de werking van Drupal en dit in één week. Overtuigd? Wordpress en Joomla verbleken bij zoveel inzet.

Wat is het geheim van Drupal en waarom kiezen wij er voor? De sterkte van Drupal zit hem in de structuur en de ordening. Bij Drupal denk je op voorhand na over hoe je site er zal uitzien en waarvoor je hem wil gebruiken. Wil je bijvoorbeeld de leden van het bestuur van je vereniging voorstellen op je site, dan kan je net zoals je in Word zou doen een blad nemen en de persoon te beschrijven, foto, functie enz.. Zo zou je dit doen voor alle leden van het bestuur met het gevaar dat je de ene keer met de naam begint, de andere keer met de functie, de foto de ene keer links, de andere keer rechts... In Drupal denk je na wat er allemmaal aan bod komt. Je maakt velden aan met naam, functie, foto, adres, trefwoorden, tel,...Eens je dit hebt gedaan vul je de kast met de gegevens van elk bestuurslid en het wordt perfect op dezelfde manier voorgesteld. Er is meer, je kunt de voorstelling nadien wijzigen, het formaat van de foto's aanpassen, sorteren, filteren op de trefwoorden,...

We bekijken enkele Drupal sites en gaan op zoek mogelijke velden:

Artikelnaam, foto, prijs, beschikbaarheid, ... allemaal velden. Probeer zelf voor de andere sites.