Microsoft Access versus MySQL

Leseenheid

Moeilijkheidsgraad

4

Microsoft Access Werkwijze

We openen Access en geven het bestand een naam en bestemming. Klik op maken.

access-000110.png

We krijgen de mogelijkheid om onmiddellijk gegevens in te voeren. Dit is voor de huis- en tuingebruikers. Wij klikken op de tekendriehoek en potlood...

We vullen nu de gegevens in voor de velden. In Access kan je hier al verfijnen. Doe hetzelfde.

Voor de gemeente kiezen we een numeriek veld en geen tekstveld. We gaan dit namelijk later koppelen aan een tabel met de postnummers.

Klik nu op het roosterfiguurtje links en je kunt gegevens inputten. Nu sta je in Access even ver als in de mySQL database. Welk nut heeft het om dit op je computer te herhalen? Als straks de SQL complex wordt kan je hier de syntax halen en die dan online gebruiken. Zo hoef je geen cursus SQL te volgen. Access doet dit (bijna) automatisch.

We gaan als tweede item ook leren om gegevens te importeren. dit maakt deel uit van de het database project dat we gaan uitwerken. Het is een Excel bestand dat we gaan importeren.

Ik heb het van de BPost site gehaald. De gemeenten en hun postnummers, alfabetisch geranschikt. Voeg ook een kolom toe met gemeentenr als kolomkop. Geef het een nummering en importeer.

We gaan het in een nieuwe tabel steken.

De eerste rij bevat inderdaad de kolomkoppen

Bij de primaire sleutel kiezen we voor ze zelf te bepalen. Daarom hadden we het gemeentenr aangemaakt.

We kiezen onmiddellijk een gepaste naam. Kies dezelfde naam als je straks wil vlot kopiëren en plakken van de php codes.

Zo de tabel werd geïmporteerd. Onze records in de tabel adressen verwijzen nog naar gemeentenr 1 en 2. Zoek desnoods Lokeren en Zele op als alternatief.