Subthema's

Leseenheid

Moeilijkheidsgraad

4

In deel 1 hebben we leren updaten en upgraden. Hieronder nog een stukje herhaling. Thema's worden bij een update en upgrade ook soms grondig aangepakt. In dit stuk leer je hoe je de wijzigingen die jij hebt aangebracht vrijwaart van wijzigingen van buitenaf. We maken daarvoor een subthema.

Bij beschikbare updates zien we bijvoorbeeld dit:

Via 'cron' kijk je of er recnte updates mogelijk zijn.

Upgrades zijn meestal compleet nieuwe installaties, meestal manueel. De werkwijze is net zoals bij Back-up en migrate. Je back-upt je site. Bewaar de mappen die belangrijk zijn (sites), alsook robots.txt en .htaccess, en zet de nieuwe versie op je hosting. Zie Drupal Deel 1.

Updates en upgrades komen ook voor bij thema's. Als je daar wijzigingen hebt aangebracht ben je die soms kwijt na een update of upgrade.Bij Drupal is het dan ook aangewezen dat je de wijzigingen die je hebt aangebracht in het subthema bewaart. We zie dat in de mappenstructuur van Marinelli er een map 'subtheme' aanwezig is. Her principe is eenvoudig. Alle opmaak wordt uitgevoerd uit het hoofdthema, tenzij er een gelijkaardig bestand in de map subtheme aanwezig is. Dan wordt dit uitgevoerd.

De map bevat initieel maar enkele bestanden. subtheme.info is zelfs op non actief gezet door er een txt bestand van te maken.

We kopiëren de map 'subtheme' en plaatsen het naast marinelli.

Subtheme gaan we herbenoemen naar marinelli2.

De map bevat het bestand subtheme.info.txt Waar je volgende wijzigingen aanbrengt:

Zo geef je aan Drupal de opdracht om marinelli2 te nemen voor zijn opmaak.

Wijzig ook de nepnaam naar marinelli2.info. Geen txt meer laten staan?

De voorbereidingen zijn nu voltooid. Nu kunnen we de opmaak aan onze wensen aanpassen. Wat gaan we nu wijzigen? De opmaak zit hem vooral in het layout.css bestand in de map CSS. Kopieer dit.

Dit moet in een gelijkaardige map (css) worden aangebracht. Maak die map en plak het bestand layout.css.

We testen nu eens onze site met marinelli2 als standaard.

Als je weer alles ziet zoals vroeger dan is het goed. We hebben tot hiertoe enkel het thema ontdubbeld, zonder opmaak wijzigingen. Nu gaan we de layout.css wijzigen. We moeten eerst te kennen geven dat we dit bestand (uit het hoofdthema )willen overschrijven.  Open het bestand, je zult zien dat er puntkomm'as voor de regels staan. dit is om ze te desactiveren. als je een ";" weg doet dan word thet actief. We doen dit voor layout.css. , want dit gaan we wijzigen.

Nu kunnen we het gekopieerde bestand wijzigen/

Ik werk hier met notepad++ . Ga naar body.marinelli in de css.

en wijzig naar keuze.

Leeg de cache, bij instellingen => prestaties

De site heeft een andere achtergrond.

Je ziet dat het een heel karwei is om met subthema's te werken. Als je ordentelijk te werk gaat, kan je natuurlijk rechtstreeks in het moederthema werken. Weet dan dat met een update van het thema er vorig werk kan verloren gaan....