Thema's

Leseenheid

Nodig

Moeilijkheidsgraad

3

In dit thema gaan we het uiterlijk van onze site bepalen. Drupal opmaak sjablonen luisteren naar de naam "thema's". (Joomla = template) Je kunt er massa's vinden op het net. Standaard start je met de ingebouwde thema's Bartik en Seven. Seven dient voor het beheer. Een bezoeker komt er niet mee in contact.

In de voorraadkamer zit er nog Garland en Stark. Dit laatste is voor ontwerpers van thema's. Het is een basisversie om verder op te bouwen.

We zetten Garland als standaard en bekijken het resultaat. Er is toch een beduidend verschil tussen Bartik en Garland. Let op de menu, de tabelopmaak, enz...

Bij de instellingen van de thema's kan je bij Garland (niet bij elk sjabloon) ook met de kleurtjes spelen. We kiezen Belgian Chocolate. Drupal is trouwens door een Belg opgestart...

En ziet:

Er zijn nog andere instellingen. Zo kan je het logootje wijzigen. Zotter kan het niet worden.

Zelfs het favicon. Het tekentje in de adresbalk...kan je wijzigen

kijk maar:

Het wordt tijd dat we ook een een extern thema installeren. Bij themes vind je die bij Drupal.org

We nemen om te beginnen Danland.

En installeren die op de gebruikelijke manier.

Zet ze als standaard.

Danlan heeft bij zijn instellingen geen interface om de figuren in de slideshow aan te passen. Je moet dus met de inspector tool gaan kijken waar de figuren zitten en deze manueel gaan aanbrengen in de juiste map.

Danland heeft ook een uitvouwbare menu (superfish). Zet je hoofdmenu bij 'blokken' op de superfish plaats.

Bij de instellingen van Danland vink je nu het hoofdmenu uit.

Maak dat de menu's uitgeklapt kunnen worden weergegeven:

Het resultaat:

Een thema dat zeer gebruiksvriendelijk is, is Marinelli. Het veel meegeleverde instellingen. Daarom installeren we het.

Ook hier een slideshow en een horizontale menu die in verschillende niveau's kan werken.

Het wijzigen van de afbeeldingen voor de diavoorstelling is kinderspel:

Zo stel je de super menu in:

Maak dat het lesoverzicht ook als submenu de afzonderlijke lessen toont.

Als je nog verder gaat nesten (submenu in submenu) dan krijg je twee dimenties. Hier een voorbeeldje van hoofditem 'paper', onderverdeeld in drie submenu's, elk met hun links.

Ook de breedte en uitlijning kan ingesteld worden.

Weet je nog waar je de positiestructuur kunt oproepen? Bij blokken...

Wat als je toch wilt afwijken van de opmaak van het sjabloon? Je wil bvb de achtergrondkleur wijzigen. Geen probleem. Zoek via de inspector tool het CSS bestand en wijzig dit. Test dit eens uit en zet dan alles terug!

Tenslotte... Je kunt per pagina verschillende thema's gebruiken. Ideaal bvb als je gebruik wilt maken van een thema met ingebouwde afbeeldingsgalerij om foto's te tonen. Voor de rest vind je deze voorstelling niet nodig.

Installeer de page-theme module en activeer:

Je krijgt nu de mogelijkheid om per pagina (node) een thema te kiezen. Het thema moet wel geactiveerd staan.

Er is ook een module aanwezig om een blokje te maken met de gekozen thema's. dit lijkt mij echter overbodig.

Je kunt ook nog altijd zelf een thema maken. Met Artisteer bijvoorbeeld. Er bestaan programma’s om thema's te maken. Artisteer is er één van. Het is betalend, maar als cursist kan je via de proef versie ook werken. Je kunt je project echter niet opslaan. Je kunt wel een thema maken. Er verschijnt dan wel Trial als watermerk. Deze proefversie is ideaal om het programma te verkennen. Na installatie en taalkeuze (Nederlandstalig!) kan je een webiste maken (met alle pagina’s eraan) ofwel een Template voor Joomla  of een thema voor  Drupal of andere CMS’en. We gebruiken de meest recente versie (hier 3.0) die natuurlijk in staat is om onze Drupal 7 thema te genereren en kiezen voor de standaardversie. (Thuisversie is goedkoper maar kan geen templates maken)

We installeren de proefversie:

Je komt terecht in een PowerPoint achtige omgeving waarbij je alles kunt instellen wat je maar wilt. Soms kan je de suggesties volgen en de computer laten kiezen… Op de ELO staat de Nederlandstalige handleiding, maar het programma is zo gebruiksvriendelijk dat het zichzelf uitwijst. Zoals in Office toont Artisteer het effect bij aanwijzen met de muis, zonder dat je moet klikken. Kies misschien eerst je basisstructuur (1,2 of 3 kolommen) vooraleer je met de kleurtjes en geurtjes begint. Er is zelfs een Flash animatie voorzien voor je header. Het lint toont alle tabbladen die je kunt instellen. In deze les gaan we de tabbladen verkennen en een thema maken naar keuze.

Daarna kunnen we die exporteren als Drupal thema.

Installeren als nieuw thema, standaard instellen en kijken maar...

Thema's voor afbeeldingen

Nu gaan we een geheel van foto's tonen op een professionele manier. We kiezen daarvoor een thema 'MD FOTO'. We stellen dit in. Al onze kennis tot hier toe zullen we toepassen..

Dit thema maakt automatisch inhoudstypes aan en werkt met views. Daarvoor dient de module MD Features.

Je ziet dat MD features ook zelf afhankelijk is van tal van andere modules. Instaleer die. De troost is dat veel van deze modules ook nog verder in de cursus nodig zijn.

Je kunt met de 'Page theme' module instellen wanneer je welk thema je gebruikt.

Je zet een thema als standaard. als je daarvan wil afwijken dan ga je via Structuur= > Page theme instellen voor welke pagina's je dit thema wilt gebruiken. Noodzakelijk is dan wel dat je je pagina's een passende URL alias hebt gegeven. Zo zijn de pagina's van het inhoudstype photos bij mij ingesteld. De eerste verwijst naar de overzichtspagina, de tweede naar alle pagina's die beginnen met photos. Bijvoorbeeld photos/Gent, photos/Brugge,... Je pagina's moet je dan ook zo benoemen.