Views verfijning

Leseenheid

Nodig

Moeilijkheidsgraad

3

In deze les maken we gebruik van vier reisfoto's. Telkens 2 van 2 verschillende landen. Als je zelf geen foto's wilt verzamelen, klik dan hier.

Voorbereiding

We installeren en activeren… mocht dit nog nodig zijn. De Views Utility interface moet ook aangevinkt staan, anders kan je geen views aanmaken.

Ik heb een inhoudstype genomen dat een aantal reisfoto’s bevat met als trefwoord het land van herkomst. Kijk naar de velden:

Zo heb ik 2 pagina’s met als trefwoord Frankrijk en 2 met als trefwoord Bali. Ik maak nu een view aan met als titel reizen en ik filter op de 2 taxonomietermen.

Groeperen

Bij de instellingen van het raster kan je groeperen. Dan komt de groepsnaam bovenaan te staan.

Het resultaat:

Ik heb de foto’s gecentreerd door een ingebouwde css class aan te spreken bij de dezelfde rasterinstellingen:

Contextuele Filters

Tijd om eens een voorbeeld te geven van een contextuele filter. We gaan een contextuele filter (klik op uitgebreid) zetten op de titel. Eens dit is ingesteld kan je in de URL een titelnaam typen. De filter wordt dus via de URL aangebracht. Wil je meer dan kan je dit aanduiden. Je kunt dan bvb bali1+frankrijk1 typen. Zo kan je specifiek bepaalde views genereren. Je kunt dan ook een menulink daar naar toe leggen (door een deel van URL te kopiëren) of als argument meegeven bij een inhoudstype. Zo kan je een veld in een inhoudstype maken voor de view (er bestaat daar een module voor) en daar kan je op het argument filteren.

Laat de instellingen zo staan. Als er niets werd ingetypt blijft alles zoals voorheen.

We stellen wel in dat er meerdere items kunnen worden ingebracht.

Het resultaat... Zie je de gegevens in de URL?

Contextuele filters worden meer gebruikt dan je denkt. Er wordt één algemene view gemaakt die dan op het ogenblik van de behoefte via de URL wordt gefilterd.

Tabbladen

Nu gaan we een normale filter (geen contextuele) zetten om tabbladen te kunnen gebruiken. Het filtercriterium:

Nu gaan we in deze view tabbladen creëren zodanig dat onze twee landen kunnen geselecteerd worden. De inhoud wordt dan ook per land gefilterd. Maak een pagina aan.

We geven de pagina een passende titel, let op het pad. Het moet onderdeel zijn van reizen, anders krijg je geen tabblad. De filter wordt nu aangepast en enkel voor Frankrijk ingesteld. Doe nu het zelfde voor het andere land. Je moet 2 subpagina’s hebben om de tab te zien.

 

 

De pagina wordt nu verdeeld door de 2 tabs.

Tokens

Merk deze voettekst op: Weergave 1-2 van 2. Dit hebben we zo ingesteld bij de voetinstellingen:

Bekijk eens de mogelijkheden. Deze variabelen zijn zeer bruikbaar. Voeg intussen ook nog een stukje koptekst toe:

Paginering

Je kunt (bij veel inhoud) beter een paginering opzetten. Je kunt bepalen hoeveel items er getoond worden per pagina. Je krijgt dan ook een soort navigatie structuur.

Hier zie je de instellingen die ik gebuikt heb.

Bovenaan wordt er ingesteld voor welke pagina’s de instellingen gelden. Je zult net zoals ik dit een paar keer vergeten en zien dat je volledige view opnieuw moet ingesteld worden… Op den duur zal je daar beter op letten…

Je kunt zelfs de bezoekers laten zelf instellen hoeveel ze er tegelijkertijd willen op een pagina hebben:

Je krijgt dan dit formuliertje met de keuzes die je zelf bepaalt.

Bijlagen

Nu gaan we een bijlage (attachment) toevoegen. Zoals het woord reeds zegt, hoort dit bij een andere inhoud. We gaan bvb de meest recente foto van onze reizen bovenaan onze inhoud zetten. (als voorbeeld niet echt geslaagd, maar om didactische redenen wel verdedigbaar)

Merk op dat ik bijvoeg bij reisfoto’s. De hoofdpagina dus. Bij paginering zet ik het aantal op 1. Aangezien er gesorteerd wordt op de datum van inzending, moet dus enkel de meest recente overblijven… Bij velden zet ik de weergave op origineel formaat. Vergeet niet dit enkel voor deze weergave in te stellen, anders overschrijf je alles…

Filteren en sorteren door bezoekers

Tenslotte gaan we weer een nieuwe pagina maken. Deze keer gaan we geen gebruik maken van tabs om een keuze van het land te maken. We gaan de gebruiker zelf laten filteren en sorteren.

Er zijn drie zaken met de term ‘zichtbaar gemaakt’. Zie je ze. Daar vindt je al de instellingen om aan de bezoekers de keuze te laten.

Laat ons beginnen met de filter. Ik veronderstel trouwens dat je het verschil weet tussen een filter en sorteren…

Op de pagina verschijnt nu dit formuliertje:

Wordt er niets geselecteerd, dan wordt alles getoond.

Voor het sorteren (we nemen 2 sorteercriteria), kiezen we eerst het land. Dit kan je dus maar enkel testen als je beide landen weergeeft…

Daarna gaan we om didactische redenen nog eentje toevoegen.

Dit geeft volgende mogelijkheden:

Zichtbaar formulier

Het toffe van de zaak is dat je nu alle filter en sorteermogelijkheden van de bezoekers ook als blok kunt weergeven:

Bij de blokken kan je nu instellen waar je dit formuliertje wil weergeven. Maak ook dat het blok enkel zichtbaar wordt als het nodig is.

Hier zie je het blok links. De gebruikers kunnen nu van daaruit instellen.

Extra

Oefening: Maak een view aan met winkels in je gemeente. Filter op straat of naam of trefwoord uit de body.

Oefening: in Drupal project gaan we dieper in op de filter criteria. Kan je voorspellen waarover deze filter gaat?