Websites: een analyse

Leseenheid

Moeilijkheidsgraad

2

Laten we eerst eens kijken wat een website is en enkele begrippen definiëren.

Hosting

Een website is een verzameling van webpagina's die ergens gehost zijn. De hosting kan bvb bij one.com, versio.be, combell.be,.. gebeuren. Bij Drupal moet je een goede en snelle database hebben, aangezien elke pagina nog moet samengesteld worden. Bekijk en vergelijk eens de mogelijkheden en prijzen. En CMS (content management system) is zeer flexibel maar elke pagina moet op het moment zelf nog opbouwd worden. Door de cache vormt dit echter geen probleem.

Blokken

Een webpagina bestaat uit plaatsen (blokken) waar er inhoud (artikels, verkorte artikels, overzichten, navigatiestructuren, diavoorstellingen, links..) met een bepaalde opmaak (thema met CSS) worden getoond. Laten we eens een webpagina bekijken www.bouwinfo.be. Ontdek de blokken. Welke opmaak werd er meegegeven? Hieronder enkele prints.

De blokken die kunnen gebruikt worden zijn afkomstig van het thema. Als je wilt afwijken van deze blokkenstructuur door extra blokken te gebruiken, kan je de modules (= extra's die na de installatie worden toegevoegd) Panels en Display Suite gebruiken.

Oefening: bekijk de blokken in het standaard thema. Wijzig het thema naar Marinelli. Bekijk de opmaak en de blokken. Thema's en extra's (modules) vind je allemaal op drupal.org. Bekijk eens hoeveel Drupal er heeft.

Inhoud

Laten we nu eens de inhoud bekijken. Welke soort weergavemodus (=manier van voorstellen) zie je?

Drupal heeft een ingebouwde mogelijkheid om de weergave te bepalen:

Velden

Welke voorstelling van de inhoud heb je hier?

Views (=overzichten) is een krachtige tool in Drupal om verzamenling van gegevens te tonen. Je kunt er kiezen wat je toont want Drupal is zeer gestructureerd. De inhoud wordt in velden opgedeeld. Velden bevatten gelijkaardige informatie. Je kunt filteren en sorteren.

Ze worden ingesteld in het inhoudtype. Hier zie je de velden van het inhoudstype 'Article'. Dit is één van de twee inhoudstypes die meegeleverd worden met de kern (zin in de installatie) van Drupal.

Merk het veld tags op. Dit zijn trefwoorden (taxonomietermen) waarmee er kan gegroepeeerd worden. Zo kan ik een artikel maken dat behoort tot Drupal 1. Onderaan zie je dan bvb Drupal 1 als link staan. Klik je hier op dan zal er een overzicht gegeven worden van alle artikels met dezelfde taxonomieterm.

Oefening: ga naar https://www.whitehouse.gov/administration/president-obama en bekijk de pagina, Bekijk dan ook de andere namen uit de lijst. Welke velden herken je?

Overzichten

Overzichten kunnen dus op verschillende manieren ontstaan

  1. homepage
  2. taxonomieterm
  3. views

Opmaak

Tenslotte nog iets over de opmaak. Thema's zorgen niet enkel voor de opmaak en blokken. De nieuwste Drupal websites (thema's) zijn ook responsive en adaptive. Responsive wil zeggen dat de inhoud zich aanpast aan de grootte van het scherm. PC, Tablet en smartphone zijn de drie standaarden. Afbeeldingen bvb verkleinen en tekst gaat zich onder elkaar voegen. Adaptive gaat een stap verder dan verkleinen en verschuiven. Er worden nieuwe structuren getoond al naar gelang de grootte van het scherm. merk op de de navigatiestructuur herleid werd tot enkele streepjes.

 

Als je daar op klikt, vouwt het menu zich open.

Tijd om wat inhoud aan te brengen op onze oefensite. Ga naar het onderwerp Basis Page.