Zoekmachines

Leseenheid

Een site maak je om gevonden te worden. Daarbij spelen zoekmachines een grote rol. In dit gedeelte gaan we opsommen hoe je het best je site optimaliseert om zo makkelijk mogelijk gevonden te worden.

Zoek robots hebben zo hun geheimen. Als we exact zouden weten hoe ze werken zouden we het kunnen manipuleren...Eén van de belangrijkste zaken bij Google is bijvoorbeeld het aantal keer dat iemand naar jou site linkt. De meta gegevens zijn ook van belang. Deze vindt je in de broncode. Voor deze pagina zie je bvb dit. De description heb ik laten automatisch maken. Het neemt een stukje van de tekst. Bij keywords heb ik op de pagina zelf 'optimalisatie zoekmachines in Drupal' gezet, gevolgd door de globale keywords die telkens worden herhaald.

Hoe je dit allemaal doet volgt nu.

1) Eerst de zaken die ingebouwd zijn en reeds zouden moeten ingesteld staan

Schone URL's

Taxonomie

module instellen én gebruiken

W3 Valid.

Drupal is koploper op dat gebied dus geen probleem. Zoekmachines houden van W3. Hoef je dus niets voor te doen.

Custom Breadcrums.

Bij instellingen kan je hier veel bereiken. Hieronder een klein stukje van de instellingen..

2) De modules die voor zoekmachines belangrijk zijn

 

Pathauto

Hebben we reeds gezien bij de uitbreidingen. Het levert voor elke node een URL alias op. Doe de moeite om ook de inhoudstypes een degelijke naam te geven.

PageTitle

Zorgt er voor dat je kunt afwijken van de officiële titel van de node. Je kunt dus veel langere titels geven voor de url.

Meta Tags

Meta tags (quick)

Een module die je in staat stelt om per node extra tags mee te geven.

Je kunt het ook op automatisch zetten:

Je kunt ook zelf de trefwoorden invullen. Hier stel je in waar je dit wilt doen.

Dan onstaat er bij het inhoudstype een extra veld. (meta trefwoorden)

Meta tags

Hetzelfde als hierboven maar veel uitgebreider.

Sitemaps

Onontbeerlijk om zoekrobots goed te ontvangen. We bespreken in de lesinhoud zowel het makkelijke Sitemap als het meer uitgebreide XML Sitemap. Log in met je paswoord en bekijk de lesinhoud.

Google analytics

Als je wil kan je ook een acount aanmaken. Je kunt dan de bezoekersaantallen volgen... Test maar eens uit. Het is (voorlopig) gratis. In de lesinhoud staan de details.