D1 les 07

Vergelijking Hosting

Een vergelijking maken is moeilijk en tijdsgebonden. Dit is dus onder groot voorbehoud.. .Controleer voor de recente informatie bij de hostings zelf. Prijzen zijn ook zonder BTW én zonder opstartkosten. Meestal is dit een tiental Euro. Deze vergelijking is beperkt ot mijn persoonlijke ervaringen. Elke hosting is door mij uitgetest. Ze is dus niet volledig.

Versio

De goedkoopste. Draait op Nederlandse servers met Belgische IP adressen. Voor 0.50 €/maand heb je een pakket dat Drupal aan kan. Zelfs met een preïnstalled Drupal.

Wat de domeinnamen betreft zijn ze onklopbaar. Een .be moet normaal gezien ongeveer 10 euro kosten. Ze maken promotie voor de .eu voor 0.49 euro!

Beoordeling... als je voor een huis en tuingebruiker een hosting wil... ik hou je niet tegen. Het is een shared hosting. Dat wil zeggen dat 's avonds gans Nederland en België op dezelfde servers zit, net omdat dit de goedkoopste is. Wat tot witte schermen leidt in de les. Toegegeven...Ik zet verschillende Drupals op één server, wat natuurlijk niet ideaal is. Support is onbestaande...

One.com

Duurder maar al beter. Goede support. Slechts één database. Als je maar één nodig hebt is dit geen probleem.

 

De domeinnamen zijn hier eigenlijk normaal van prijs. Je mag natuurlijk niet met Versio vergelijken. Niet te begrijpen dat die Nederlanders de .be aan de helft van de prijs kunnen aanbieden.

Giga serving

Kleinschalige hosting. Goede en persoonlijke support. Weer ietsje duurder.

Ook de domeinnamen stijgen...

Futureweb

Mijn meest recente try-out. Goede en persoonlijke support. Ik heb de indruk dat dit bedrijf wel zijn best wil doen om aan onze Drupal eisen te voldoen.

Domeinnamen:

Combell

als je niet naar de prijs moet kijken... ik ben zeer tevreden over deze hosting. Stukken duurder dan de rest welliswaar. De site van de school draait er op. Door het feit dat het duur is hebben ze ook servers die minder bezet zijn. Ze zijn snel en betrouwbaar. Voor de huis-en tuingebruiker is dit niet nodig. Voor een site met mogelijks 1000 bezoekers per dag, wel.

de namen...nog een geluk dat ze in promotie zijn..

Eindbeschouwing:

Bij Combell betaal je voor een .eu 34 € (indien geen promotie). Bij Versio is dit 0.49€ (ok normaal 4 €). Leg dit maar eens uit? Voor de hostings is dit ongeveer het zelfde. De goedkope slibben dicht 's avonds door de traffic die ze niet aan kunnen.

Ik zou op dit ogenblik Futureweb aanraden. Mijn eerst tests zijn positief. 30 euro /jaar. Eerste jaar komt er nog 12 euro opstart bij... vind ik redelijk.

 

 

 

 

Backup and migrate

Drupal installatie

Tot hiertoe heb je kunnen werken met een Drupal die ik voor jou reeds had geïnstalleerd. Het wordt tijd dat we leren hoe je zelf Drupal installeert en daarna alle nuttige modules toevoegt. Je krijgt een hosting toegewezen, met FTP toegang. Bij de lesinhoud staat uitvoerig beschreven wat je allemaal moet doen. Aangezien de hosting een pre-install van Drupal heeft, maken we daar gebruik van. Ik leer je hoe je desnoods zonder dit voordeel moet werken. Daarna worden de onderstaande modules in volgorde, toegevoegd aan de kern (=core).

Modules Drupal 1 installatie

Module

Nut

'Third party' doelmap

Administration menu

Dropdown menu voor beheerder

 

CKEditor

Texteditor: zet tekst en opmaak over naar HTML

sites/all/modules/ckeditor/ckeditor

IMCE

Om afbeeldingen te beheren via CKEditor

 

CKEditor link

Om makkelijk een interne link te leggen

 

Pathauto

Zet zelf een URL alias

 

Token

Nodig voor modules die nog volgen

 

File Entity

Nodig voor modules die nog volgen

 

Colorbox

Popup presentatie van afbeeldingen

sites/all/libraries/colorbox

Libraries

Mappenstructuur voor sommige modules

 

Chaos tools (=CTools)

Basistool voor sommige modules

 

Page theme

Om op één site verschillende thema's te gebruiken

 

Date

Zorgt voor beheer van de data. Levert ook een kalendertje.

 

Media

Beheer van afbeeldingen en multimedia

 

Views

Dé manier om inhoud weer te geven op je pagina's en blokken

 

Multiupload filefield widget

Om meerdere bestanden up te loaden

 

Multiupload imagefield widget

Om meerdere afbeeldingen up te loaden

 

Captcha

Beveiliging tegen spam robots

 

Taxonomie menu

Maakt een menu structuur voor elke taxonomieterm in een woordenlijst

 

Backup and migrate

Om te Backuppen en om sites over te zetten naar een andere hosting

 

Drupal Xampp installatie

Om een website te maken moet je een hosting hebben met bijhorende domeinnaam ofwel werk je volledig lokaal en speel je zelf voor servertje met een programma dat Xampp noemt.

Een hostingsbedrijf geeft je alle informatie qua paswoorden en gebruiksnamen voor wat de toegang betreft voor de site, FTP, database, mail,… 
Heb je een hosting die geen pre-installatie heeft, dan moet je alle drupal mappen via FTP uploaden en voor de installatie naar de homepage gaan.
Heb je helemaal geen hosting dan kan je via onderstaande werkwijze lokaal werken, zonder internet zelfs. Je heb natuurlijk nog internet nodig om alle aanvullingen te installeren..

Ik resumeer.

1) hosting zoals bvb. bij Versio hebben Drupal vooraf geïnstalleerd, je activeert het gewoon en daarna ga je naar de homepage voor de verdere installatie. De updates naar recente versies gebeuren via de server.

2) bij hosting zoals bvb. one.com moet je via FTP alle mappen uploaden (naar de rootmap =hoofdmap) en daarna ook naar de homepage gaan. Updates moet je zelf met FTP doen.

3) zonder hosting moet je Xampp installeren. Dit is het moeilijkst en daarom volgt hieronder een uitgebreide beschrijving.

Xampp zorgt voor een lokale server en database op je computer. Ideaal als testomgeving maar gebonden aan de computer. Vandaar dat we de Xampp portable gaan gebruiken. Op een USB stick kan je Drupal overal meenemen. Enig nadeel is dat het soms wat traag is. Installatie van Xampp portable. Deze versie zorgt er voor dat je USB stick een relatieve adressering krijgt. Bij de ene computer zou het bvb het F station kunnen zijn, bij een andere het G station. Deze versie houdt daar rekening mee. Ze moet op de root map van je stick worden geïnstalleerd.
 

Neem de meest recente versie... Na installatie krijg je dit op je USB stick te zien.

 

Bekijk ook  eens de instellingen in het  readme bestand. Onthou de instellingen voor de MySQL database.

Via het control panel zet je de Apache server en de mySQL database actief.

 

Telkens als je stopt met je drupal test site, moet je deze server en database stoppen! Sluit trouwens ook de Xampp volledig via de taakbalk, want hij blijft nog in contact met je USB stick. Dan pas kan je 'veilig hardware verwijderen'. Test ook al eens de beginpagina door localhost in je browser in te typen. Pas ook de php.ini aan al volgt:

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
; Resource Limits ;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

; Maximum execution time of each script, in seconds
; http://php.net/max-execution-time
; Note: This directive is hardcoded to 0 for the CLI SAPI
;geplaatst door dirk op 14-5-13
max_execution_time = 240

de execution time staat normaal op 30, wat te weinig is (heb ik ondervonden)...

 
De database kan je via localhost/phphmyadmin bereiken. Klik op databanken en maak een nieuwe database aan met naam 'drupal'.

 

Als je met Xampp werkt en je zou de map 'xampp-portable' willen wijzigen qua naam naar bvb Drupal of zo iets... of je zou ook kunnen een backup maken van de map en die herbenoemen. Dat kan allemaal, maar al je verwijzingen moet je aanpassen. Hier heb ik een kopie gemaakt en deze kopie noem ik bvb cursus_Drupal2.

Bij het Xampp controlepaneel van deze nieuwe map, ga ik naar de configuratie bestanden.

De verwijzingen vervang ik in alle betrokken bestanden. Ook bij de mySQl config heb je een bestand dat je moet aanpassen. Hier een voorbeeld van het php.inin bestand. Als je dus vijf minuten tijd besteed kan je telkens een kopie maken. Eén van de voordelen van xampp..

Nu kunnen we beginnen aan de installatie van Drupal zelf. We kiezen de meest recente stabiele versie vanop de Drupal site. Windows gebruikers kiezen het zip bestand en pakken het uit na downloaden.

 

Alle uitgepakte bestanden moeten nu in de map htdocs. Open die en plak.

  
 
Bij een echte hosting moeten de drupal bestanden in de root komen. Vervang de index.php pagina. Men zal dit vragen. Vanaf  nu neemt Drupal over…
Ga nu naar je localhost ( bij echte hosting naar je domeinnaam) en voer nu de installatie uit..
 
Kies standaard.

 

We willen nu al de installatie in het Nederlands. We komen op een translation server uit.

 

We kiezen Nederlands. Ik had bijna Dzongkha geklikt… Ben eigenlijk benieuwd wat dit zou geven.


 We downloaden het bestand, passend bij onze Drupal versie.


Dit bestand moet nu in de juiste map komen. Let op de structuur  van de mappen.

 
 
Reload nu de pagina en zie… een taalkeuze verschijnt.


 
Kies Nederlands

 

Vul nu de database gegevens in. Geef de naam in van de database die je daarnet gemaakt hebt. Via de phphmyadmin kan je dit trouwens ook zien.


De installatie gaat nu verder.

Kies nu nog een passende naam voor de site en vul desnoods de andere gegevens in.

En verder...

 
Ga nu inderdaad naar je site…

 

Content dat we zijn.  Merk op dat je ingelogd bent. Er is een administrator structuur bovenaan zichtbaar. In tegenstelling tot Joomla heeft Drupal geen afzonderlijke backend. Uitloggen geeft je site zoals een bezoeker deze ziet:

 
Dit maakt de installatie compleet. We hebben Drupal geïnstalleerd op onze USB stick met Xampp portable. Een installatie op een externe server is gelijkaardig. Soms moeten er kleine aanpassingen gebeuren. Bij one.com bijvoorbeeld moet er een htaccess bestand aangepast worden. Zulke speciefieke zaken zijn via de fora en internet te vinden. Laat je daardoor niet afschrikken. Eenmaal dat deze kleine ingrepen uitgevoerd zijn, kan je aan de slag.

Wil je na de installatie de taal instellen vergeet dan niet om bij modules 'locale' aan te vinken. Via Taalbeheer kan je de taal instellen en daarna nog importeren.