D1 les 08

Interactiviteit

Drupal is goed in interactiviteit. Daarmee bedoelen we de mogelijkheid van de bezoeker om in contact te komen met amdere bezoekers of met de eigenaars van de site.

We sommen ze op:

  • Reacties op pagina's (zie inhoud toevoegen)
  • Enquête (=poll) (zie blokken)
  • Contactformulier
  • Blog
  • Forum
  • Inhoudstype open zetten voor gebruikers
  • Aangepast formulier (voor Drupal 2)
  • Chat

Contactformulier

Eerst beginnen we met een contactformulier te maken. Activeer de module "contact' en stel deze in.

Het menu moet nog geactiveerd worden bij menubeheer.

Zo wordt het zichtbaar

Stel ook de rechten in bij de personen:

Vanaf nu kunnen de geregistreerden een berichtje plaatsen.

Maak nu ook een nieuwe contactcategorie aan met de naam 'problemen melden'. Deze categorie wordt beantwoord door een nieuwe gebruiker (maak die aan en test deze uit). Stel deze categorie in als standaard.

Als je uitlogt wordt je anonieme gebruiker. Wat mij stoort aan de automatisch gemaakte menulink 'Contact' is dat ze niet meer zichtbaar. (is als je het formulier enkel voor geregistreerden hebt gezet). Ik had graag de link ook zichtbaar als je anoniem  bent, maar dat je een melding krijgt dat je moet registreren als je iets in het formulier wilt schrijven. Drupal toont de link niet. hoe los je dit op?  Dit doe je door zelf een menu aan te maken met hetzelfde pad als die van Drupal. Ik heb ook een blokje aangemaakt 'contactinfo'. Laat dit verschijnen enkel bij de contactformulieren natuurlijk.

Blog

Het heeft veel gelijkenis met 'reacties'. Deze keer kan je op het specifieke onderwerp reageren. Test de module eens uit.

Forum

Een populaire module is 'Forum'. Zoals je ziet is Forum niet actief, maar toch meegeleverd met de installatie van Drupal. We zullen dit item activeren.

en zet de rechten zodanig dat enkel geverifieerden toegang krijgen.

Drupal heeft spontaan een link aangemaakt inhet navigatiemenu. Je kunt dit wijzigen natuurlijk. Een algemene discussie lijkt mij te algemeen.

Via de structuur => forum stellen we eerst een container in.

 

Een container is eigenlijk een categorie van discussies.

Ik bundel alle vragen in één container

Waarna ik 2 discussies open. Respectievelijk de Joomla en Drupal vragen.

Dit is het resultaat.

Nu is het forum werkzaam met deze onderverdeling.

De eerste vraag wordt gesteld...

Ook hier kan je een blokje aanmaken met de nieuwste forumonderwerpen. We zetten het rechts.

Zo maak je het alleen zichtbaar bij de forumpagina's. Merk op het jokerteken.

Automatische mail

Een knappe module die je een mail stuurt als er gereageerd wordt op een pagina, blog, forum,...

Het maakt gebruik van Messaging:

Na installatie heb je veel instellingen. Je moet onder meer het mailadres invullen.

Je moet ook in de front een subscription toevoegen om te bepalen wanner je een mail verzndt en wanneer niet.

Je kiest uit tal van mogelijkheden.

Een voorbeeldje van een inhoudstype:

Je krijgt dit als resultaat. Er is een menulink bijgekomen met als naam 'Descriptions'

Vanaf nu krijg ik als administrator ook een mail als er iemand reageert op het forum.

Interactie en veiligheid

Herinner je ons contactformulier? Mensen konden via een formulier vragen stellen en met ons in contact komen. Wij hadden dit om veiligheidsredenen op geverifieerd gezet. Een gewone anonieme bezoeker kon er niets mee doen. Onlogisch als je wilt in contact komen. We gaan de rechten van dit contactformulier (eventjes) open zetten voor anonieme gebruikers.

Om niet al te veel spam binnen te krijgen gaan we een Captcha module installeren. Doe dit op de gebruikelijke manier...

Schakel beiden in.

Bij de captcha instellingen zet je nu het formulier actief. Knap dat alles wat je gemaakt hebt waar er iets moet worden ingevuld nu als keuzelijst zichtbaar wordt...

Ons formulier vertoon nu een wiskundige captcha. Het Engels nemen we er eventjes bij. Ik denk dat we dit kunnen wegwerken met een vertaling of zelf in het taalbestand gaan zoeken.

We kunne ook de image captcha nemen, die is beter bekend.

Ten slotte; bij de algemene instellingen bepaal je hoe er kan worden geregistreerd. Laat dit nooit staan op bezoekers. Je krijgt gegarandeerd moeilijkheden.

Je kunt er ook de berichten zien die worden gegenereerd voor het aanmaken, wijzigen, verwijderen,... van een account.

het inlog scherm ziet er standaard zo uit. Niet goed dus. Nieuwe account aanmaken zou ik vermijden, zelfs als die nog goedgekeurd moet worden.

Wil je geen publieke inlogmogelijkheid, maar enkel voor jezelf. Dan kan je dit blokje uitschakelen. Je kunt altijd via /user aan een inlogformulier komen. Misschien een tip om van dit vervelend ding af te raken. Uitloggen doe je via :user/logout.

Chatten

Drupalchat is de beste manier om te chatten. Probeer maar eens uit..

 

Gebruikers

Rechten per rol

Dit thema gaat over rollen, gebruikers en hun toegangsrechten. Als je 'Personen' oproept zie je onderstaand schema.

De toegangsrechten worden toegekend per verzameling van gebruikers met dezelfde rechten. Men spreekt van een rol. Hier zie je drie rollen (anoniem, geverifieerd en administrator) en hun respectievelijke rechten.

Klik je op rollen dan zie je dit beter:

Een rol toevoegen is kinderspel. We maken een rol aan met naam 'medewerker'. We hebben hulp gevonden voor het bijhouden van ons personeelsbestand en bijhorend smoelenboek.... Rangschik nu de medewerker zodanig dat hij tussen geverifeerd gebruiker en admin staat. Hieronder staat het dus nog niet goed.. Het is aangeraden dat je de rollen met de meeste rechten onderaan zet.

De rol medewerker verschijnt nu bovenaan de pagina om de toegangsrechten te bepalen. We willen niet dat onze medewerker personeelgegevens verwijdert, zoals je ziet.

Kijk ook eens algemeen dat je als administrator wel de nodige rechten hebt.. Bij het maken van een nieuwe rol moet je nog manueel tussenbeide komen.

Uiteindelijk moet er nu nog een gebruiker worden aangemaakt. De rechten werden bepaald, maar niemand heeft deze rechten tot hier toe. Jef zal de klus klaren. Dit is ook zijn paswoord...

We laten Jef inloggen en kijk 'Bewerken' verschijnt bij de personeels bestanden.

terwijl een gewoon artikel deze rechten niet heeft.

Jef kan ook nieuwe personeelsleden invoeren. Hoe doet hij dat? Als hij inlogt komt er in het navigatiemenu een link 'Inhoud toevoegen'. Deze blijft beperkt tot zijn gebied. Blijkbaar heeft hij ook rechten op het forum. Logisch, hij is ook geverifieerd gebruiker aangezien hij ingelogd is. Voor het forum was dit de vereiste.

Zo kan er een nieuw item worden toegevoegd.

Heb je geen navigatiemenu of wil je een menulink in je hoofdmenu?  Ga naar het navigatie menu via beheer.

Kopieer het pad. Je zult zien dat het node/add is...Maak nu een nieuwe menulink aan in het hoofdmenu.

Het resultaat in Danland..

Het knappe aan deze menulink is dat ze niet zichtbaar is voor personen die geen rechten hebben. Straks komt er een gedeelte over de rechten van afzonderlijke gebruikers. Elke gebruiker zal enkel inhoud kunnen toevoegen voor de inhoudstypes die zo ingesteld staan.

In dit stukje zullen we nu een mail versturen naar de admin op ons op de hoogte te brengen dat er inhoud werd aangemaakt door iemand van de rol. Daarvoor installeren we Rules en desnoods nog enkele vereiste modules.

Ruls kan je op veel manieren instellen. Via de beheerinterface gebeurt het zo:

Ik heb een nieuwe 'rule' aangemaakt met de naam 'nieuwe fietstocht. Jan, Piet, Joris en Corneel zijn gebruikers van de rol 'leden' en hebben rechten om nieuwe inhoud van het type fietstochten aan te maken. Ik wil daar een verwittiging van...

We bekijken de instelling van nabij:

Je ziet dat je gebruik kunt maken van 'tokens'. dit zijn variablelen die door het systeem zelf zijn aangemaakt. Je kunt ze vinden door op de link te klikken. Daarna kopieer je maar en zet het op de goede plaats.

ik heb Joris aangemeld en heb inhoud toegevoegd. Hierboven vind je de mail die ik daarop gekregen heb. Maak nu zelf nog een actie waarbij de auteur bedankt wordt voor zijn bijdrage.

 

Je kunt ook nog iedereen van dezelfde rol een berischt sturen:

De betreffende mail toon ik hieronder.

Rechten per gebruiker

reeds vernieuwd. zie overzichtspagina