D3 les 08

Distributies maken

Een distributie maken is makkelijker dan je denkt.

Je maakt eerst een site met alles wat je nodig hebt. Deze site sla je op, op je computer. Je doet de settings.php file weg. Als je dit doet online, zal Drupal trouwens een nieuwe installatie beginnen..Default.settings moet wel blijven staan.

De map sites bevat dus alle modules, thema's, libraries,.. die je wenst voor je distributie.

de modules..

de Third Party..

de thema's..

de vertalingen...die zijn er automatisch gekomen als je een vertaling installeert via i10update...

Als je nu naar de map profiles gaat. (een root map) Dan zie je normaal 3 profielen. minimal, standaard en testing. Testing is zonder activering niet zichtbaar voor de leek...De twee andere profielen zie je bij de installatie. Minimal heeft bvb geen inhoudstypes 'basic page' en 'article'.

Ik heb de map standard gekopieerd en de naam distributie gegeven. Op deze kopie werk ik nu mijn distributie verder uit.

Het is interessant om bvb de map standard eens te bekijken. Het bevat een map translations om reeds tijdens de installatie vertalingen te kunnen uitvoeren. Alle vertaalbestanden die je daar naar toe kopieert, zorgen dus voor een onmiddellijke vertaling tijdens het installatieproces.

Standard.profile maakt dat je de modules die zich in de map sites bevinden ook reeds kunt activeren. Pas het bestand aan. En zet de gewenste modules actief. Je hoeft niet alles actief te zetten. Sommige modules moet je aan de kueze van de gebruiker overlaten.

Onderaan kan je ook gegevens naar je hand zetten.

Het andere bestand..standard.install zorgt voor de php code voor de inhoudstypes. Als je dit zou willen kan je daar mee experimenteren om zo zelf nieuwe inhoudstypes te maken. Ik gebruik echter het alternatief. Ik heb met features een module gemaakt die de gewenste inhoudstypes aanmaakt. Ik moet dus gewoon deze module activeren en op zijn beurt doet het ding zijn werk. Simpeler kan niet hé.

zo ziet de distributie er uit. Merk de drie profielen op.

ik heb in de map translations (submap van de profilemap) ook vertalingen gestoken, die van de core incluis.. Vandaar dat er reeds in de tweede stap naar een taalkeuze gevraagd wordt.

en nu ben je vertrokken...

Ik heb een distributie met een vijftigtal modules. Samen met hun vertalingen belasten ze de server tamelijk. Zwakke hostings durven daar op een whitescreen botsen...

Drupal 3 herhalingsles

We gaan in deze herhalingsles een project uitwerken met de naam "Wetenschappers". Het is een overzichtje van wat beschouwd wordt als de belangrijkste ontdekkingen door de eeuwen heen. Er zijn 2 inhoudstypes "Ontdekkingen" en "Wetenschappers". Die krijg je via Features cadeau. Voor de "ontdekkingen" krijg je de inhoud via node export (of beter import) en voor de weteschappers via een csv bestand voor Feeds. Een mooie herhaling dus van de leerstof. Voor Feeds moet je Feeds Tamper installeren. die zorgt dat je meerdere afbeeldingen in je csv kunt gebruiken.

Je ziet dat de ontdekkingen als node reference in het inhoudstype wetenschappers zitten, terwijl de categorie (chemie, fysica,...) als term reference gebruikt wordt.

De weergave moet je zelf instellen.. Maak dat er in de standaard weergave 3 tabbladen staan. Ik geef hier een voorbeeld..

Bij klikken op een foto springt de shadowbox op:

Maak ook een video veldje aan (van youtube is goed..Als je wilt kan je desnoods een eigen video insluiten)

Nu gaan we met Disply Suite 2 nieuwe weergaves maken. De eerste ziet er zo uit:

De tweede geeft dit weer.

Ik heb ook een afbeeldingstijl aangemaakt om wat uniformiteit in de voorstelling te krijgen, maar dat had je als gevorderde Drupaller reeds gemerkt.

Verenig ze samen in één view. Maak een paginering van 5 wetenschappers. De eerste wordt in de eerste weergave voorgesteld, de andere in de tweede weergave. Ook hier springt de shadowbox op:

De view is volledig responsive. Zowel voor de eerste afbeelding als voor de rest.

Maak een tweede view die gebruik maakt van weer een nieuwe weergavemodus.(en met nieuwe een afbeeldingstijl)

Het raster is responsive door de module Responsive Grid, aangevuld met zeer simpele CSS.

Deze keer is het de fancybox die opspringt:

Maak een nieuwe view aan met Display Suite Velden. Groepeer op de categorie en voorzie de taxonomie met een logootje. Zet er ook een beetje CSS op. Zorg dat het geheel responsive is. Merk op dat er velden bij zitten die niet rechtstreeks in het inhoudstype van de wetenschappers voorkomen. Zo krijg je een afbeedling te zien, horend bij de taxonomieterm (hier chemie). Je ziet ook een afbeelding van de ontdekking (hier de tabel van Mendeleev). Dit zijn velden die niet rechtreeks in de view voorkomen. Ze zijn met een relatie (referentie naar een term, node referentie) ontstaan. Je moet dus bij 'uitgebreid' deze relatie leggen om aan deze velden te kunnen. Het komt er op neer dat je zonder relaties enkel de velden kunt bereiken die zelf in het inhoudstype voorkomen. De titel van het ander inhoudstype (hier ontdekkingen) en de taxonomieterm (hier chemie) zijn dus rechtstreeks te bereiken. Als je nu een ander veld in het 2e inhoudstype of een ander een veld in de taxonomieterm wilt bereiken, heb je relaties nodig.

Nu pas kan je de velden toevoegen, met hun relatie.

De velden zien er nu zo uit:

Meer moet dat niet zijn...