Les 6

Het wordt tijd dat we de instellingen van onze commerce eens bekijken. Tot hiertoe hadden we enkel de valuta aangepast. In deze les gaan we de eerste instellingen bespreken. In een volgende les komen de kortingen en de stock module aan bod.

BTW en belasting

We stellen een BTW tarief van 21% in. Zoals je ziet is de BTW initieel in de prijs inbegrepen. (95.59 = 79 +16.59). Er is ook een TAX rate. In veel landen moet de belasting er nog bijgeteld worden. Deze tax komt bovenop de prijs. Drupal werkt perfect met beide systemen.

Allemaal prima, maar wat doe je als je per product een ander BTW tarief hebt? Commerce European union VAT met de bijhorende Belgische tarieven is per product instelbaar. Je gebruikt best één van de twee systemen. Niet beiden. Gelukkig is dit ook in de bulkaanmaak van de producten te integreren. Per land op deze planeet is er een BTW tarief voorzien (als ze BTW hebben...) Bij een update van deze module wijzigt het BTW tarief, als dit land het zou gewijzigd hebben.

Verzendingskosten

We gaan nu een verzendingsmethode toevoegen. We voorzien 2 mogelijkheden. Het zou natuurlijk knap zijn mocht het programma aan de hand van het verzend adres, zelf detecteren of het binnen- of buitenland is. Dit kan, maar is voor volgende les.

De klant kan zijn adresgegevens én verzendingsgegevens invullen. Het is goed dat je met een vinkje kunt aangeven dat ze dezelfde zijn.

De Free shipping module zorgt dat je kunt vanaf een bepaald bedrag de verzending gratis is.

In onderstaand voorbeeld geraken we boven de ingestelde 250€. Je ziet geen verzendkosten meer.

Er bestaat ook een mogelijkheid om aan je producten fysische eigenschappen toe te kennen zoals gewicht en afmetingen. Er zijn dan verzendkosten mogelijk afhankelijk van de opgegeven waardes. Knap en niet moeilijk, maar veel werk om in te geven. Je begrijpt dat dit zelfstudie wordt...

Betalingsmogelijkheden

We gaan nu ook een betalingsmogelijkheid toevoegen. Commerce voorziet in een voorbeeldbetalingswijze. Hier gebruiken we een bankoverschrijving. Het spreekt voor zich dat PayPal, Visa,...ook mogelijkheden zijn. Omdat ik dit enkel kan tonen op een live site (moet betalen en een account hebben) behandel ik deze betalingswijzen theoretisch. Meer en meer wordt de betaling uitbesteedt aan derden. Mollie, Ogone zijn bvb zo'n firma's. Zij zorgen dat je klant ALLE mogelijke betalingen kunnen doen via hen. Mits een vergoeding. Het heeft zo zijn voordelen... Je hebt bvb geen secured server nodig. Dit kost ook geld. In alle geval kan Drupal perfect overweg met alle betalingswijzen. Ook voor Mollie is er een Drupal module. Installeren en instellen...

Merk ook op dat er 'Points' als betaling kunnen gebruikt worden. Dit is een andere module die je toelaat op een klantenkaart met een puntensysteem op te zetten. De klant kan dan zelf punten gebruiken om korting te krijgen. Dit volgt later..

Facturatie

De status van een bestelling gaat van aanvraag over betaling, levering, naar factuur. Als de klant een factuur wilt, en je zet de status op factuur, dan kan je via een link een PDF genereren. De instellingen om de PDF zijn tamelijk complex. Eénmaal dit achter de rug werkt het systeem prima. Bij de bestellingen zie je hier de link.

Je kiest zelf de gegevens, nummering, logo, CSS is bewerkbaar,... Hier een print van een gedeelte:

Bij een factuur hoort meestal een BTW nummer. We installeren een module die een BTW veld voorziet. Dit veld heeft een eigen controlemechanisme dat controleert of het BTW nummer wel klopt! Het spreekt voor zich dat de meldingen ook kunnen vertaald worden.