Les 7

In deze tweede les over instellingen gaan we de verschillende soorten korting bespreken. Drupal heeft een gans gamma... en ook gaan we aan stockbeheer doen. Sommige van de modules veronderstellen een grondige kennis van de Rules module... Hou je vast aan de takken van de bomen..

Kortingen

kortingsveld

er is niets mis met een kortingsveld. Je ziet het op veel sites. Ze geven de normale prijs weer, doorstreept. Daarnaast zie je de werkelijke prijs. Altijd interessant. Te makkelijk voor ons...

coupons / discount

Een coupon is een korting die je verkrijgt bij het intypen van een paswoord in een veld. Deze coupon is op voorhand bepaald. Je kunt een bepaald bedrag schenken of een bepaald percentage. Je stelt ook in hoe lang de coupon geldig is en hoeveel mesen er gebruik kunnen van maken. Bvb. Je zet op je site dat  de eerste 10 mensen die bestellen met deze code een korting krijgen van 5€.. coupon werkt samen met de discount module.

Zo zie je dat de code DRUPAL hier korting geeft.

in de praktijk:

het bedrag wordt in rekening gebracht:

De discount module laat je toe om te filteren op productype, taxonomieterm,... Je kunt ze dus ook zonder Coupon gebruiken. Telkens de klant een product kiest dat aan de voorwaarden voldoet, krijgt hij/zij een korting.

Commerce Credits

Credits zijn user gebonden. Via rules moet je dit instellen. Aangezien we dit bespreken bij de Commerce userpoints module gaan we dit niet verder uitwerken. De werkwijze is dezelfde. Deze module is (nog) niet in stabiele versie beschikbaar.

Commerce Userpoints

Submodule van de userpoints module. Wordt meer gebruikt dan verwacht. Zo wordt er soms een beloning gegeven aan mensen die antwoorden in een blog, reageren op artikels enz.. Dit kan via submodules van deze userpoint. Wij focussen ons op de commerce Userpints module. Je kunt via de taxonomie een beplaade categorie instellen. De woordenlijst werd reeds gemaakt.

Laat ons start met een klant (user) punten te geven. Gans onderaan zie je dat de beheerder 560 punten heeft toegekend. Via dit blad kan je manueel punten toekennen. De moderatie is een soort goedkeuring van de punten die via de shop werden verkregen. Je kunt dit overslaan en onmiddellijk goedkeuren. Je ziet trouwens dat de klant op een bepaald ogenblik de 560 punten heeft opgebruikt. Daarna zijn er punten bijgekomen door aankopen.

Je ziet (ik zie dit als beheerder natuurlijk) dat de klant nu 1611 punten heeft verzameld. We zien straks hoe je dit koppelt aan de aankoopbedragen.

De klant maakt deze punten ten gelde...

Dit resulteert onmiddellijk in een korting, royalties genaamd.

Iedereen verwacht nu dat er een rechtstreeks verband is tussen het aankoopbedrag en de punten die je krijgt....Drupallers vinden dat dit met rules moet geregeld worden en dat iedereen dit perfect beheerst...Eerst moet het totaal, dat ene decimaal getal is omgezet worden naar een integer. Daarna moet de variabele toegekend worden aan de user. De module heeft wel al deze entiteiten aangemaakt.

Vie een waarde toe te kennen aan de punten kan je de korting geven die je wilt. Als je evenveel punten geeft als het aankoopbedrag en een punt is 0.01 € waard, dan geef je 1%.

Stock beheer

Na installatie kan je bepalen welke productypes je wilt onderwerpen aan het stockbeheer. Er wordt dan een veld aangemaakt dat standaard op 0 staat. Liefst dus op voorhand instellen ander smoet je via een edtible view de boel goed zetten... Telkens er een product verkocht wordt, wordt het in mindering gebracht. Als het product niet meer voorradig is krijg je een verwittiging.

Ook als je meer items bestelt dan er in voorraad zijn, krijg je een melding. Er is ook een rule die je moet activeren als je de mogelijkheid wilt dat een aankoop wordt geannulleerd. Dan wordt de stock weer aangeuld.